Историја Истинског Православља у Србији

                              

 

 

 Почетак историје Истинског праволсавља у срба је на Светој гори и датира 1993.године када су тројица монаха из светског лажног православља дошли у манастир Есфигмен .Двојица из манастира Хиландар монаси Доситеј и Данило . И отац Акакаије из скита Капсоклаивија односно келије Светог Акакија капсокаливијског који је водио отац Патапије која је припадала екуменистичкој цариградској патријаршији . Кoји је тамо био расофорни монах . Будући да је мало ко од  монаха знао енглески а о српском ни говора. Архимандрит Јефтиније је позвао тадашњег оца а садашњег владику Филарета да их поведе са собом. И он их је био питао како су били крштени у екуменистичкој СПЦ. И они су му били рекли кропљењем . И тадашњи отац а садашњи владика Филарет је у разговору са архиепископом Хризостом изразио став да не може да прихвати овај начин крштења ( јер је неканонски) . У то време није било пуно оних из бивших комунистичких земаља са којима се ступало у везу. А који су искључиво крштени прскањем ( то се односи на оне који су били крштени после њеног пада у јерес екуменизма ) . Архиепископ Хризостом је рекао оцу Филарету да треба да напише објашњење синоду Грчке Истински Православне Цркве.  И пошто је прочитано објашњење одлучено је на синоду да морају да буду крштени. И крштења су била обављена у манастиру Светих Архангела у Атикији. 

После повратка у манастир у коме живи владика Филарет они су пострижени у расофоре. Са тим што је што је само Доситеју промењено име у отац Серафим . 

Отац Данило се после неког времена вратио на Свету гору а нешто касније за њим се вратио отац Серафим. Док је отац Акакије пошто је био болешљив и он је остао код садашњег владике Филарета и остао пар година у том манастиру.  Отац Акакије је  желео да оде натраг у Србију да би се успоставила Истински Православна Црква у Србији . У вези чега је наш владика док је још био архимандрит се слагао и  са том намером . И шта је био благословио .  И постригао га у велику схиму.  И био рукоположен у чинове јерођакона а потом јермонаха. Од стране тадашњег митрополита Калиника. 

И онда је тадашњи отац Акакије на месту викендице својих родитеља уз новчану помоћ владике Филарета и једног његовог духовног чеда подигао манастир Светих Методија и Кирила који је формално гласио као метох манастира Есфигмена са Свете горе. 

                                             



И онда вративши се у Србију крстио је прве вернике тадашње СИПЦ укључујући и свог оца Михајла. И са временом се умножавало стадо Истинитих Православних Хришћана па је због потребе СИПЦ јер се умножио број верних основан манастир Свете Тројице на авалском путу што је била задужбина блажене успомене мати Ипомоније шта је она као поклон добила од својег тече ту је једно време био центар духовног живота за вернике Српске Истински Православне Цркве .Док се није догодило да се мати Ипомонија упокојила и њен брат преотео манастир 

                         

                                                



Мати Ефросинија и значај приласка стјеничког сестринства у историји Свештене Борбе 

Године 2003. у Истинско Православље се обратило сестринство манастира Нови Стјеник. Мати Ефросинија са мати Нином и Исихијом су проучавале много штива везаног за руске катакомнбике. И чуле су за оца Акакија да није као лажни монаси светског православља.А да је  дошао са Свете горе и да није у општењу са јеретицима екуменистима. И биле су одлучиле да га упознају . Наравно он отац Акакије је оставио добар утисак на њих и оне су изразиле жељу да пређу у Истинско Православље. Што је касније учињено у манастиру Стјеник чином крштења целог сестринства. Након чега је био обављен чин монашења мати Ефросинија у велику схиму. 

После тога сестринство манастира је послало писмену изјаву о прекиду општења са надлежним епископом Хризостомом Столићем епископом жичким. Као одговор на ту писмену изјаву уследило је истеривање целог сестринства из манастира Стјеник. Истеривање је предводио њихов доскорашњи епископ. Уз помоћ свог свештенства и мирјана сумњивих намера. И пошто је над њима обављено суђење у порти манастира ове храбре исповеднице су биле истеране ван манастира на пољану. Али захваљујући једним брату Георгију из Чачка оне су биле нашле привремено уточиште на његовом  сеоском имању. 

Након тога оне су са оцем Акакијем уз помоћ топографских карти нашле место у пределима планинског масива Јужног Кучаја где ће да устроје своју нову монашку обитељ уз новчану помоћ верника из Грчке и оца једног монаха..

                                         



Обнова апостолског пријемства Српске ИПЦ 

Пошто се током времена доста био  увећао верника појавила се потреба за добијањем сопствене националне јерархије . 

Будући да Грчка ИПЦ упркос томе што је у почетку постојао усмени споразум о привременој помоћи у виду управе за коју је био одређен митрополит Ахајски Калиник . Ни онда ни касније није могло да дође до добијања епископа из српског народа због искушења од стране тадашњег митрополита Калиника. Онда је Српска Истински Православна Црква  потражила помоћ од Руске Истински Православне Цркве. И изашла испод привремене управе Грчке Истински Православне Цркве. 

Након чега је у манастиру Лесна  једном од тадашњих духовних центара Руске Истински Православне Цркве . Обављена хиротонија оца Акакија у чин епископа ресавско- шумадијског. 

Наравно са временом је Руска Истински Православна Црква подарила односно Бог преко ње српском народу и епископа шумадијског Нектарија. Пошто је на црквено народном сабору поред других битних одлука међу којима и та о формирању епископског савета СИПЦ Док је тадашњи владика Акакије преузео  управу над епархијом Утешитељевском. Чиме су створени почетни услови да се једног дана добије и трећи епископ како би настао Свети синод ИПЦ . 

Нажалост после неколико година постојања аутокефалне Српске ИПЦ. Због неканонског напуштања Руске Истински Православне Цркве од стране манастира Лесна и пријема тог манастира Лесна под омофор Српске Истински Православне Цркве. Дошло је до раскола

Истовремено је СИПЦ  када је  примила одбегле клирике РИПЦа који су исповедају јерес кипијанизма и којима је требало да буде суђено. И који су ширили клевете против РИПЦ како би себе оправдали. Након чега је дошло до прекида литургијског општења између РИПЦ и СИПЦ.   И када је СИПЦ која је постала расколничка црква почела да има вероисповедање блиско јеретицима кипријановцима и артемијевској групи која се 2010. године привидно одвојила од екуменистичке СПЦ. 

Па је потом 2020. године године 29 .октобра је дошло до обнове Истинског Православља у Србији. Крштењем браће Тихона , Игњатија и Атанасија у Руској Истински Православној Цркви.  И присаједињењем истој браће Марка који је био напустио Грчку Истински Православну Цркву која је пала у јерес кипријанизма и моје недостојности покајањем на празник Светог мученика Лонгина сотника.


 

Comments

Popular posts from this blog

Случај архиепископа Гермогена Максимова

Кратка историја Руске Истински Православне Цркве