Случај архиепископа Гермогена Максимова

                           
                                   
Помаже Бог драга моји Срби и Србкиње. Због клевета које је почела да кружи по интернету од стране непријатеља Истинског Православља и Руске Истински Православне Цркве одлучио сам да се у овој објави у мом блогу осврнем на тему стварања такозване хрватске православни цркве за време другог светског рата у независној држави Хрватској. Па хајде да почнемо. 
Дело архиепископа  Гермогена у историји православне цркве и другог светског рата побуђује са правом љутњу код нас Срба. По неким наводима он је донекле спречио геноцид над делом Срба у Хрватској. Неки тврде да је учинио нешто слично делу ђенерала Милана Недића. У чијем случају је један значајан део Срба га гледа као родољуба који је спасавао Србе од геноцида од стране окупационе власти Немачке нацистичке војске и једним делом од геноцида над Србима од стране усташа. Док други део под утицајем комунистчке пропаганде га сматра за издајника ( мислим на ђенерала Милана Недића не на архиепископа Гермогена). 
У случају архиепископа Гермогена јавност је сто одсто опредељена дао је он био сарадник фашистичког режима у независној држави Хрватској. Не бих да будем погрешно схваћен. Али ма колико да је можда у томе успео то јест да спасе известан број срба( а углавном је сарађивао са усташким режимом НДХ и чију улогу није сасвим разумела Руска Истински Православна Црква иако је по неким наводима  спасао известан број Срба када је донела одлуку о његовој канонизација која је после поништена на правовремену и оправдану интервенцију тадашњег оца а потоњег владике Акакија). У годинама које су недавно прошле била се појавила прича о некој Дијани Будисављевић у вези које се наводи следеће:" Деца коју је покушавала да спаси су била углавном српске националности са Кордуна, Козаре, из српских села са територије НДХ.[2] Ова акција је била једна од најтежих и по броју спасених најобимнијих хуманитарних акција везаних за концентрационе логоре у Другом светском рату. Умрло је 3.254 деце, током спасавања или одмах по напуштању логора, исцрпљено тортуром, глађу и болешћу, док је 12.082 избављене деце преживело рат.[3]

Била је удата за хирурга Јулија Будисављевића, шефа хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу.[2] Он је био један од малобројних загребачких Срба поштеђених убијања, протеривања или пљачке имовине за време НДХ.

Да би сачувала податке о деци коју је збрињавала током рата, водила је картотеку о њима, с надом да би једнога дана деца могла бити враћена својим биолошким породицама.[4]
.
Наравно много кажу да је она уствари ту децу покатоличавала односно да их је давала у хрватске породице и да их од њих тадашњи режим правио Хрвате. 
И да је глађу и болешћу, док је 12.082 избављене деце преживело рат.[3]
Дијана је предала 15,000 србске деце усташама и тако је убила њихов идентитет по други пута није их спасила
Била је удата за хирурга Јулија Будисављевића, шефа хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу.[2] Он је био један од малобројних загребачких Срба поштеђених убијања, протеривања или пљачке имовине за време НДХ.
Јулије Будисављевић није србин но јевреј, који је у оба светска рата био усташки хирург и у нападу на Русију, па је оданде ишао на Београд заједно са две усташке дивизије у ослобођење Србије од срба за шта је Тито наградио и Јулија и Диану. 
Ма која год верзија да је тачна у вези поменуте Дијане. 
Ја знам да се у садашње време појавила под утицајем милогорског режима такозвана цпц или ти "црногорска православна црква ". Која је била бедни покушај искорењивања националне свести међу већинским србским живљем у Црној гори. У чему је по неким наводима помагао Амфилохије Радовић. Шта хвала Богу није успело. Такође се прича о томе да би у некој будућности албанска православна црква да отме србске цркве и манастире на тлу Косова и Метохије. Због тих дешавања постоје приче и о некој ХПХ - Хрватској православној цркви. У садашње време то је безначајна групица сачињена од епископа и клирика и безначајне групе њихових следбеника. Који потичу од не канонске цркве Авлона синода који Чији је поглавар зле успомене недавно умрли" митрополит" Ангелос. квази митрополит Ангелос
Е сад да се вратим на основну тему ове објаве а то је клевета од стране "епископа "Силуана који је школован поред осталог завршио магистарске студије на Грчком богословском факултету Светог Андреја Првозваног надлештвом екуменистичке цариградске патријаршије која је локомотива пада помесних православних цркава у свејерес екуменизма. Опширније о квази митрополиту Силуану 
Занимљиво је да је баш он који је школован на већ помнутом  факултету о који је имао пресудни узлет у својој  каријери после одвајања неканонске групе " владике " Артемија  лансирао клевету на сада водећу у борби за чистоту вере и сто посто канонски испаравну Руски Истиснки Праволсавну Цркву . И то само због једне грешке непромењеног поступка Руске  Истински Православне Цркве која свакако нити је подржавала нити подржава Усташки покрет односно ту геноцидни покрет мржње према Србима , Ромима и другима. Шта рећи. А још занимљивије то да су незванично извесни припадници такозване епархије рашко-призренске у Егзилу почели да подражавају у клевети дотичног Силуана иако је он постао " митрополит"екуменистичке СПЦ за Аустралију и Нови Зеланд . После одвајања такозване ЕРП. А не би било чудно да и литијаши Антонија Давидовића и други привидни борци за Православље их не прате ширећи ту клевету. Шта хоћу да кажем тиме? Да само потврђују да су истог богоборног духа са екуменистичком СПЦ и да није им стало до пута Светог Саве јер да јесте не би се препричавали и ширили исту клевету.  И артемиоксенофонтовци односно једна од тих попиларних група преплашених човекопоклоника би још 2010. године пренели покајање некој од Истински Православних Цркава тог времена. 
Чим су сви они удружени против Руске Истински Православне Цркве доказује да је иста на правом путу.  Историја Истинског  Православља у задњих двадесет шест година и однос тих разних лажних бораца против екуменизма према Истинском Православљу у Србији поткрепљује моје тврдње. 

Comments

Popular posts from this blog

Историја Истинског Православља у Србији

Кратка историја Руске Истински Православне Цркве