ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ФИЛАРЕТА ЕПИСКОПА ПАЛИНИЈА И ЗАПАДНЕ ЕВРОПЕ 11. / 24. 4. 2022. ГОДИНЕ



                                                             
Како је животворни, колико лепши од Раја, и заиста сјајнији од било којег царског двора, показао се Гроб Твој, Христе, извор нашег васкрсења. (Пасхални часови)

Љубљени у Христу Васкрслом из мртвих,
Нажалост, живимо у времену које је обележено слоганима Њу Ејџ-а. Ове пароле, углавном, настоје да нас одврате од „уског и жалосног“ пута за који Христос каже да води спасењу (Матеј 7:14).
Један од ових слогана подстиче људе да се врате извору. Ова концепција у рукама Новог светског поретка доводи људе до пантеизма и да све ствари сачињавају „бога“.
Такође се морамо вратити нашем изворишту. Враћајући се свом изворипту, ми Истински Православни Хришћани морамо схватити да је извориште нашег васкрсења. Јер „ако Христос није васкрсао, тад је и проповед наша, и празна је вера ваша“ (1. Коринћанима 15:14). Наша вера и наша вера у сопствено васкрсење има своје извориште у најмоћнијем догађају у целој историји – Пресветом Васкрсењу Господа, Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа.
Из животоносног Гроба постало је сигурно наше васкрсење. Да није из Живота који је изникао из Гроба, не би било сврхе ходати тим уским путем. Не би било наде.
Избављени смо од вечне погибли! А ово је била порука од гроба коју су објавили сами анђели. Христос је изашао из овог Гроба као женик из свадбене одаје. Ова животоносна Гробница је објавила да је смрт побеђена. Празан Гроб показао је Апостолима Петру и Јовану да смрти више нема. Тајне спасења су извршене у Најсветијем Гробу и ми данас жањемо спасење. Само тло које је запрљао Каин проливши крв свог брата Авеља освећено је Тајном Тајни.
Радујте се данас сећању на овај Царски Двор, Гроб из којег је свима нама дат живот и васкрсење!

Молећи Христа Који је из Гроба као из свадбене одаје изашао за све вас,

Филарет, епископ
Палинија и западне европе 


Comments

Popular posts from this blog

Случај архиепископа Гермогена Максимова

Историја Истинског Православља у Србији

Кратка историја Руске Истински Православне Цркве