Божићна посланица његовог преосвештенства Филарета епископа Палинија и западне Европе Руске Истински Православне Цркве за 25.12. 2023. године


                                
И гле, анђео Господњи стаде међу њих, и слава Господња обасја их; и испунише се страхом великим“.
Лука 2:9
Драга децо у Христу који се родио у телу Дјеве,
Друга глава Јеванђеља по Луки, у 12 стихова, свима нам представља слику како треба да проживимо овај празник Његовог Рођења.
„И пастири бијаху у тој земљи чувајући овце своје и чувајући ноћне страже над својим стадом“ (Лука 2:8). Као хришћани, морамо се трудити да заштитимо то стадо за чије спасење је рођен наш Господ, Бог и Спаситељ Исус Христос: Епископ као главни пастир, а сви прави хришћани као они који чувају страже. а остатак стада сигуран.

„И гле, јави им се анђео Господњи и засија их слава Господња, и уплаше се са великим страхом“ (Лука 2:9). Када нам се јавља Анђео Господњи и засија нам слава Господња? То се дешава када пазимо на стадо, пазећи на то како да избегнемо опасности и за своју душу и за све разумне овце. У нашој стражи показаће нам се слава Господња!
„А анђео им рече: Не бојте се, објављујем вам велику радост за сав народ“ (Лука 2:10). Морамо бити у страхопоштовању према Рођењу по телу Богочовека, не заборављајући, међутим, да је за нас, верне, ово највећа радост икада – Христос на земљи да нас спасе!
„Јер вам се данас роди Спаситељ који је Христос Господ у граду Давидову“ (Лука 2:11). Христос се роди у граду свога праоца по телу; Давид цар пророк. Рођен је у Давидовом граду, да буде Велики Цар и испуњење пророчанстава свог претка.
„И ово ће бити ваш знак: наћи ћете дете повијено и у јаслама“ (Лука 2:12). Још једном, данас налазимо Христа усред скромних ствари: не у огромним катедралама, већ у јаслама, где се откривају све тајне и причешћујемо Његово Тело и Крв.
„И одједном заједно са анђелом многобројна војска небеска певаше Богу говорећи: „Слава на висини Богу и на земљи мир и добра воља међу људима“ (Лк. 2, 13-14). Када људи упознају праву Цркву, тада и само тада приносе достојну хвалу Богу на висини.
„И догоди се да када су анђели одлазили од њих на небо, пастири су говорили једни другима: ’, дакле, до Витлејема, да видимо то што се догодило, што нам објави Господ.‘“ (Лука 2: 15). Обавеза да одемо у Витлејем и видимо Дете је наша, и то потпуно наша. Само ми ћемо дати одговор ако нисмо отишли у Витлејем и својевољно тражили Онога Кога су сами анђели објавили.
„И дођоше брзо и нађоше Марију и Јосифа и Дете где лежи у јаслама“ (Лука 2:16). Пожуримо данас, и сваки дан, да нађемо Бебу коју понекад игноришемо, која лежи у јаслама, чекајући нашу узајамну љубав.
„И видевши Га, схватише реч коју им је речено о овом Детету“ (Лука 2:17). Да се удостојимо да препознамо Христа у нашим страдањима и у хладној зимској ноћи као што су то чинили пастири из давнина!
„И сви су били задивљени оним што су чули да им пастири говоре“ (Лука 2:18). Када чујемо за спасење које нам је извршио Господ наш Исус Христос, задивљени смо како је Он одлучио да нас искупи.
„Марија је држала све ове речи, стављајући их у своје срце“ (Лука 2:19). Ко би могао бити већи заступник за грешно човечанство од Пресвете Богородице, која је родила Христа и чувала све ове мистичне догађаје у свом срцу. Нека и она све нас чува у свом срцу и нека буде непрестана у својим светим молитвама за нас. Тада ћемо бити као „пастири који су се вратили славећи и хвалећи Бога за све што су чули и видели како им је речено“ (Лука 2:20).
Славећи и славећи Бога са вама за све што нам је откривено,
+ Филарет , епископ Палинија и западне Европе 








Comments

Popular posts from this blog

Случај архиепископа Гермогена Максимова

Историја Истинског Православља у Србији

Кратка историја Руске Истински Православне Цркве