Васкршња посланица његовог преосвештенства Филарета епископа Палинија и западне Европе

                             
После два дана ће нас оживети:
трећег дана подићи ће нас,
и ми ћемо живети пред Његовим очима
                                          књига Светог пророка Осије 6. глава , 2 . стих 
У горе цитираном одломку, Осија, пророк Старог Завета, раније нам је објаснио Свето Васкрсење које ће се догодити: После два дана, када је Господ наш био у гробу, Он нас је оживео; позивајући све мртве у Царство Своје. И трећег дана подиже нас; они у Аду – и кроз рушење Ада и непоколебљиво обећање – и сви ми. „И нека буду спремни за трећи дан, јер ће трећег дана Господ сићи на гору Синај пред свим народом“ ( књига Изласка 19. глава 11 . стих ). Управо у овај благословени трећи дан, када су наше Цркве блиставо обасјане светлошћу Васкрсења, сви смо у усхићењу од радости Пресветог Васкрсења.
Христос је извео нашу победу, узевши на себе саму нашу природу, а да ни на који начин није изгубио своје Божанство. Како свети Јован Дамаскин објашњава: „Због чега се догодило оваплоћење Бога Речи: да је наша природа која је сагрешила, пала и трулежна постала победничка над тиранином и тако се ослободила.“ То је оно што радосно славимо ових дана.
И зашто нам није даровано Васкрсло тело од првог дана Христовог васкрсења? Прво, зато што смо сви згрешили док смо били у овом палом телу и сва наша тела имају заједнички дуг. И друго, да нико не наследи гордост првопалог који је заборавио да је његово вечно стање дар Божији.
Свети Иринеј Лионски нас поучава говорећи: „Господ, ... примивши у окриље своје древне оце, препородио их је у живот Божији, поставши почетак оних који живе, као што је Адам постао почетак оних који умиру.”У овом Светом празнику ми смо се преобразили из нашег наслеђа трулежи преко Адама у наше наслеђе живота Божијег. Да ли треба да тражимо неко чудо осим овога?Апостол Павле који пише Коринћанима каже: „Јер је потребно овом трулежном да обуче на себе нетрулежност, а овом смртном да се обуче у бесмртност“( Коринћанима 15. глава 53. стих ).Свака душа, дакле, због свог рођења има своју природу у Адаму све док се поново не роди у Христу. Данас, најмилији у Христу верни, радујемо се овој измени наше трулежности у нетрулежност кроз Христово Свето Васкрсење .

Може ли нам било који празник бити дражи, светији или ближи од овог празника Васкрсења? Христос нам је дао победу над највећим тиранином; смрћу и трулежношћу. Који други тиранин може да нам науди? Христос нам у Светом Јеванђељу каже: „Ово вам рекох, да радост моја остане у вама, и да се радост ваша испуни“( Јован 15. глава 11 . стих ). Данас смо сви ми учесници ове једне непрестане радости; радост Васкрсења Христовог, радост нашег препорода.
Заузимајући се да се ваша сопствена радост испуни и да се уздигнете изнад времена са свим њиховим поделама и страстима,
С љубављу у Христу нашем васкрслом из мртвих,
                       + Филарет 
   епископ Палинија и западне Европе 



Comments

Popular posts from this blog

Случај архиепископа Гермогена Максимова

Историја Истинског Православља у Србији

Кратка историја Руске Истински Православне Цркве