ко је био Амфилохије Радовић



У четвртак вече 29.10. око 23h упокојио се црногорски "митрополит" Амфилохије Радовић.
Амфилохије Ристо Радовић пореклом је био из Мораче. Као момак уписује Раковичку богословију ,а касније постаје ученик архимандрита Јустина Поповића. 1962. завршава Богословски факултет у Београду.

Након тога одлази у језуитски интернат/ факултет у Риму који је и највиша образовна институција Језуитског реда Папски Орјентални институт и тада га 1965. прима у своје одаје чувени папа Павле XI.Ту је био школски другар са актуелним "васељенским патријархом" Вартоломејем.

Након тога одлази у Берн па у Атину, где након седам година проведених у Грчкој докторира са највишом оценом на тезу о Светом Григорију Палами. Годину дана након тога проводи на Светој Гори где упознаје и лажистарца Пајсија.

"Замонашен" је у расколничкој грчкој новокалендарској "цркви" 1967. ,а 1968. постао је "јеромонах". 1985. постаје "епископ Банатски", а 1991. прелази у Црну Гору. У Црној Гори у та ратна времена креће у обнову светиња и повећава број свештеника. Предавао је на бројним теолошким школама до 2005.Био је активан у политичком живту Црне Горе где је на почетку сву подршку давао Милу Ђукановићу ког је и прогурао на власт уместо Момира Булатовића.

И у даљој историји вукао је потезе на руку Мила Ђукановића ,а углавном на штету српског корпуса у Црној Гори. 2003 године са лажиепископом Иринејем Буловићем примљен је код папе Јована Павла || када је од њега добио бискупско признање кардиналски крст и прстен папиних бискупа. Залагао се за свејерес екуменизма у православној теологији и спроводио је у пракси последњих година.

Постао је миљеник запада ,по сведочењу др. Косаре Гавриловић због уцене која је била постављена пред њега и Атанасија Јефтића у САД. 2007. до 2010. мењао је болесног "патријарха" Павла. 2010. године по налогу САД и Шиптарских власти на Косову са Атанасијем Јефтићем протерује свог брата и духовно дете свог учитеља Јустина, "владику" Артемија ,а потом и његово "монаштво". Након тога потпомаже процес против "владике" пред световним судом ,а у теологији спроводи учења Јована Зизјуласа и јавно хвали Римске папе као „свете оце“. 2013. приликом протеста против Мила Ђукановића позива народ да остане у кућама. Након тога са њим скупа ради на пројекту Црногоске цркве и као жртва тог пројекта Мило пада са власти ,али Амфилохије преко свог пулена Здравка Кривокапића избацује из нове владе људе опасне за Мила и тиме му прави безбедну одступницу. Прошле године благословио је "крштење" транвестита жене као мушкарца у "храму" у Подгорици,тада је добио бројне похвале од Педерске заједнице у ЦГ.

Преминуо је "услед болести изазване вирусом ковид19" не дочекавши белу пану поглавара црногорске цркве. Та идеја свакако не умире са Амфилохијем и ту остаје јако опасна и проблематична личност масона Гојка Перовића.

Председник ЦГ Мило Ђукановић од Амфилохија се опростио речима:

„Из дугог периода наше сарадње, током којег смо размењивали мишљења о важним питањима за развој савремене Црне Горе, памтићу његов допринос стварању позитивне атмосфере уочи референдума на ком је наша земља
обновила независност мирним и демократским путем.“

С обзиром на све Амфилохијеве јереси и безакоња, тешко да ће Господ бити милостив Амфилохију, будући да се за ништа од онога што је исповедао и чинио није покајао до последег момента, тако да на његову жалост и жалост свих његових идолопоклоника, биће настањен на месту где иду они са којима је целог свог живота друговао и са којима је исповедао и славио истог бога - непомјаника!

Comments

Popular posts from this blog

Случај архиепископа Гермогена Максимова

Историја Истинског Православља у Србији

Кратка историја Руске Истински Православне Цркве