ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ВЛАДИКЕ ФИЛАРЕТА ЕПИСКОПА ПАЛИНИЈА И ЗАПАДНЕ ЕВРОПЕ АПРИЛ 19. ( 2. мај) 2021. ГОДИНЕ.

                       
"Наша душа је избављена као врабац из замке птица. Замка је сломљена, а ми смо избављени." (Псалам 123: 7)

Љубљени у Христу,

Када су рајска врата затворила грех првоствореног, отворила су се врата греха и кроз та врата у свет је ушла смрт, проклетство , пропадљивост и трулеж .

Свети Атанасије Велики нам објашњава да ће се замка или царство смрти од самог почетка показати неправедним. Адам и Ева ће први сагрешити, али први који ће умрети биће Авељ, њихов невин син, којег је убио његов брат Каин. Ово је требало да покаже каква би била зла, неправедна и безакона тиранија замке смрти.

Сада са светим васкрсењем Христовим, ова замка смрти је сломљена. Сломљен за оне којима је објављено Васкрсење. Васкрсење је било спасоносни догађај који је познат свим верницима, а опет несхватљив онима који то нису и не траже.

Иако сви чекамо неизбежну земаљску смрт као крај својих порока, ми, који верујемо у Христа и имамо Васкрсење као обећање веридбе и ослобађање из замке, такође чекамо бескрајни живот Васкрсења. Као што нам каже апостол Павле, „. А ако Христос није устао, онда је празна проповијед наша, па празна и вјера ваша“ (1. Коринћанима 15:14).

Било је и биће и биће оних који одбијају да виде Васкрсење. Војници који су чували гробницу баш у тој башти нису видели Васкрсење Христово. Гроб је још увек био запечаћен и анђео је одвалио камен не за војнике који су одбили да прихвате ово спасење, већ за жене Мироточиве (Матеј 28: 2). Војници који нису тражили спасење у Христу не би видели ни Васкрсење (чак и ако би стајали на самом месту Васкрсења) нити Васкрслог Христа!

Анђео говори женама и каже „Не бојте се“ (Матеј 28: 5). „Ви“ истичући да се ове жене не би требале плашити јер анђео зна да „траже распетог Исуса“. Анђео, међутим, игнорише војнике који су од страха постали попут мртвих. Женама анђео каже: „Дођите да видите место“.

Страх и постајање попут мртвих припада онима који не траже распетог и васкрслог из мртвог Христа. Смелост припада онима који „оборе главу до земље“ (Лука 24: 5) поштујући Христа у  побожности. Онима који се клањају до земље поставља се питање „Зашто тражите живо међу мртвима?“ је постављен. Али стражари световних сила потпуно су игнорисани од стране Анђела и није им лично саопштена таква велика тајна.

Васкрсли Христос се открива онима који желе Његово присуство. На путу ка Емаусу, Христос се појављује као да жели да настави даље и у кућу улази са Клеопом и Луком тек након што га позову да остане с њима (Лука 24:29). Тек када желимо присуство Васкрслог Христа, Он улази у наша срца чак и ако су „врата затворена“ због наших сопствених слабости и грехова.

Тражили смо Васкрслог Христа кад је Он једино што нам је у уму и срцу. Када Света Марија Магдалена сусретне Христа после Васкрсења, она му верује да је у почетку баштован. Када је Христос пита: „Кога тражите?“, Она не одговара изговарајући име онога кога тражи, већ само одговара „Господине, ако си га ти однио, кажи ми гдје си га положио и ја ћу га узети “ (Јован 20:15 ). Она не нуди име као одговор на питање "Кога тражиш?" јер је једини у њеном срцу и уму Христос. Исто тако, она верује да има снаге да подигне Христово тело јер више од свега жели свог Господара.

Свети Јован Еванђелист започиње своје јеванђеље речима: „У почетку беше Реч“ и када се реч (њено име, Марија) изговори Марији Магдалени, она препозна Реч коју је тражила (Јован 20:16). Овде је јасно да неће сви препознати Реч, већ само они којима је у срцу да је пронађу. Само оне овце које познају Његов глас. Те „овце Глас Његов слушају, и своје овце зове по имену, и изводи их;“. (Јован 10: 3).

Сам Извор бесмртности улази у гробницу. Гробница је место пропадљивости, али Христос из ње излази као из брачне ложнице. Свети Јован Дамаскин то описује када пише: „Живот је бољи и лепши од раја и светлији од било које краљевске свадбене одаје, показало се да је твој гроб, Христе, извор нашег васкрсења“. (Пасхални канон).

Али ако изађе из свадбене одаје, нуди се својој невести која је Његова Света Црква. Женик дели свој живот само са својом Невестом. Тако се тражи откривење Светог Васкрсења Цркви Христовој и ми Њени верни кличемо: „Видевши Васкрсење Христово, поклонимо се Светом Господу Исусу, једином Безгрешном!“

Поздрављајући вас све радосно уз победнички узвик „Христос васкрсе!“,


+ Филарет епископ Палинија и западне Европе 


Comments

Popular posts from this blog

Случај архиепископа Гермогена Максимова

Историја Истинског Православља у Србији

Кратка историја Руске Истински Православне Цркве